<< Terug

AMSTERDAM

Zeven stadsdelen omarmd door een ringweg

Amsterdam, de hoofdstad van Nederland, ligt in de provincie Noord-Holland en is gelegen aan de monding van de rivier de Amstel en het IJ. De haven van Amsterdam is via het Noordzeekanaal verbonden met de Noordzee. Vandaag de dag is Amsterdam onderverdeeld in zeven stadsdelen met een eigen raad en dagelijks bestuur, te weten Centrum, Noord, Oost, Zuid-Oost, Zuid, West en Nieuw-West. Ieder stadsdeel heeft zo zijn eigen karakter en unieke uitstraling.  

De ringweg rond Amsterdam omarmt de verschillende stadsdelen. Deze ringweg is een belangrijke verkeersader om de verschillende stadsdelen goed te kunnen bereiken. Het centrum bestaat uit de binnenstad, de grachtengordel met de Jordaan, de Plantage en de Westelijke en Oostelijke eilanden. De Dam, het centrale plein tussen het Rokin en het Damrak, is het middelpunt van de stad. Op de Dam staat het Koninklijk Paleis Amsterdam, ook wel het Paleis op de Dam genoemd, en het nationale monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Parkeren in Amsterdam is lastig en bovendien erg duur. Je kunt je het beste verplaatsen met de tram, een bootje, te voet of, net als de lokale bevolking, met de fiets. Wil je de stad echt leren kennen, dan adviseer ik je zeker dat laatste te doen. Huur een fiets, want je kunt je daarmee makkelijk van stadsdeel naar stadsdeel verplaatsen en het is bovendien dé manier om de karakteristieke smalle straatjes en steegjes, de bijzondere grachtjes en pittoreske pleintjes te ontdekken die Amsterdam zo bijzonder maken.