<< Terug

ANTWERPEN

Compact en overzichtelijk

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen en de belangrijkste havenstad van België. De stad is heel compact en overzichtelijk, zodat je zowel te voet als met de fiets gemakkelijk die plekjes kunt ontdekken die Antwerpen zo bijzonder maken.

Vandaag de dag is Antwerpen opgedeeld in 22 wijken, waarvan ik de belangrijkste zeven benoem. De wijken Zuid en ‘t Eilandje zijn de meest trendy wijken van de stad. Je vindt er een keur aan nieuwe horecaconcepten, de betere kunstgaleries en modehuizen en de moderne uitgaansscene van de stad. De Scheldekaaien verbindt beide wijken. Het meest authentiek zijn het Historisch Centrum en de wijk Quartier Latin. Het historisch centrum concentreert zich rond de Groenplaats en de Grote Markt met haar opvallende stadhuis. Dit deel van de stad bruist dag en nacht en dat is niet zo vreemd. De wirwar van fraaie straatjes en pittoreske pleintjes nodigen uit tot een hapje en drankje op het terras. Quartier Latin is de theaterbuurt en tevens een bekend winkelgebied. Hier vind je onder andere de Stadsschouwburg en het prachtig gerestaureerde Bourla Theater. In de Modewijk moet je vooral een kijkje nemen in de Nationale straat. Dit is hét decor voor modedesigners op een niveau dat zich laat meten met mode in Parijs, New York en Londen.

De resterende wijken zijn de Joodse Wijk en de Diamantwijk, beide gelegen achter het Centraal Station. In het hart van de Diamantwijk ligt het Diamantmuseum. Dit deel van de stad wordt wel eens 'het Jeruzalem van het Noorden' genoemd, omdat Antwerpen de belangrijkste nederzetting van orthodoxe joden in dit deel van Europa is.