<< Terug

KOPENHAGEN

Overzichtelijk centrum, afgebakend door water

Ga je met het vliegtuig naar Kopenhagen? Dan raad ik je aan om vanaf het vliegveld met de trein naar het centrum van de stad te reizen. Het centrum loopt namelijk van het centraal station aan de onderkant tot aan het beeld van de Kleine Zeemeermin aan de bovenkant. Vanaf het station kun je dus meteen aan jouw ontdekkingstocht beginnen en de sfeer van de stad opsnuiven. Zowel rechts als links wordt het centrum afgebakend door water. Het centrum is overzichtelijk en niet al te groot, zodat je alles lopend kunt bekijken. 

De belangrijkste pleinen en straten in het oude stadsdeel van het centrum zijn het Stadhuisplein (Rådhuspladsen), het Kongens Nytrov Plein en Strøget, de 1,1 kilometer lange winkelstraat die het ene plein met de ander verbindt. Ook het pittoreske havenkwartier Nyhavn - met haar prachtige gekleurde koopmanshuizen, vele cafeetjes, restaurantjes en terrasjes en de prachtige bezienswaardigheden - vormt een belangrijk onderdeel van het centrum.

Weliswaar geen citycenter, maar toch heel belangrijk voor Kopenhagen, zijn de oostelijk gelegen eilanden Holmen met het Nieuwe Operahuis en Christianshavn met haar charmante grachtjes, boten en bruggen en de bijzondere vrijstaat Christiania die jaarlijks tussen de 500.000 en 1.000.000 bezoekers trekt. Dan zijn er nog de buitenwijken Østerbro (Oosterbrug), Vesterbro (Westerbrug) en Nørrebro (Noorderbrug). Vesterbro is vooral bekend om het amusementspark Tivoli, Østerbro is een statige wijk waar veel families met kinderen wonen en Nørrebro is een typische volkswijk met diverse kleine winkels. Zowel Vesterbro als Nørrebro hebben de laatste jaren een ware metamorfose ondergaan en zijn omgetoverd tot hippe uitgaanswijken.