<< Terug

LISSABON

Vier gedeeltes

Je kunt Lissabon grofweg opsplitsen in vier gedeeltes. Het noorden van de stad staat vooral bekend om haar lange avenida’s en het oosten van de stad staat volledig op zichzelf met grote gebouwen, kantoren en industrie rond  Parque de Naçöes. Het zuiden is bekend vanwege haar geweldige docas langs de rivier de Taag met de brug Ponte 25 de Abril en het westen tot slot, rond de wijken Estrela, Lapa en Belém, is heel groen en ruimtelijk. 

De wijken Alfama, Baixa, Chiado en Bairro Alto vormen het centrum van deze authentieke stad met Baixa als middelpunt. Elke wijk heeft zo zijn eigen unieke karakter. Baixa , Rossio en de Avenida Liberdade vormen de benedenstad en Chiado, Bairro Alto en Estrela de bovenstad. In Alfama waan je je in de middeleeuwen. Dit is de oudste wijk van de stad met een labyrint aan steile straatjes en smalle steegjes met wapperend wasgoed aan de balkonnetjes, ouderwetse handwerkwinkeltjes en kasteel São Jorge. 

Baixa is het commerciële hart van de stad met veel banken en kantoren, maar ook hier vind je gezellige winkeltjes en restaurantjes aan de Rua Augusta, het Rossio Plein en de noordelijk gelegen Avenida da Liberdade. Chiado is het charmante centrum van het intellectuele en culturele leven. Namen van bekende schrijvers en dichters zijn onlosmakelijk met deze wijk verbonden. Bairro Alto is de meest kunstzinnige wijk en wordt met haar eigen Eiffeltoren, de Elevador Santa Justa, ook wel het Parijs van Lissabon genoemd. De pleintjes vol barretjes, kroegjes en restaurantjes, talloze boekwinkels, antiquariaten en galerietjes versterken dit nog eens. In Estrela vind je vooral veel grote residenties en ambassades.