<< Terug

LISSABON

Authentieke stad vol tegenstellingen

Descontraido is Portugees voor relaxed. Schud de drukte en stress van je af en lever je over aan dit heerlijk relaxte ritme. Verlies jezelf in Lissabon, de prachtige, authentieke stad vol tegenstellingen. De stad van de beroemde Portugese dichter Pessoa, de ontdekkingsreiziger Vasco da Gama en de azulejos (Portugese tegels). Geniet van al het moois dat deze stad te bieden heeft, maar ook van het fijne klimaat, de melancholieke fado en de heerlijke port en vinho verde (de witte wijn uit het hoge noorden van het land).

Lissabon is gebouwd op zeven heuvels en ligt aan een prachtige baai, de monding van de rivier de Taag. Een aardbeving verwoestte in 1755 een groot deel van de stad, maar in tien jaar tijd werden de puinhopen onder leiding van markies de Pombal geruimd en verrees een nieuwe stad. Hierdoor is een schitterende combinatie van oude en nieuwe architectuur ontstaan. De pleinen, de vele ruïnes, kerken, kastelen en kloosters: ze zijn allemaal even mooi. Veel van de monumenten staan op de Unesco Werelderfgoedlijst. Het historisch hart is klein, dus je kunt alles prima te voet bereiken. Houd er wel rekening mee dat je af en toe flink moet klimmen, want Lissabon kent een boven- en een benedenstad. Gelukkig kun je gebruikmaken van het oude trammetje 28 of één van de stadsliften als het geklim je even te veel wordt.

Vul je dagen slenterend over de prachtige pleinen en door de smalle en steile straatjes van de eeuwenoude stadswijken Alfama, Baixa, Chiado en Bairro Alto. Er is heel veel moois te zien en ook winkelen kun je hier naar hartenlust. Oude, traditionele handwerkwinkeltjes worden afgewisseld met winkels van de grote, luxe merken. Na een druk dagprogramma, kun je je onderdompelen in een totaal nieuwe wereld: diverse docas aan de Taag met goede en stijlvolle restaurants en veel nachtclubs. Maar lekker eten in een oude taverne in het centrum van de stad kan natuurlijk ook. En wil je de drukte van de stad even ontvluchten? Maak dan een uitstapje naar Belém of een van de pittoreske vissersdorpjes aan de kust.