<< Terug

STOCKHOLM

Natuurschoon, cultuur en heerlijk eten

Scandinavië heeft mijn hart gestolen. De natuur is er adembenemend mooi, maar ook de steden hebben heel veel te bieden. Neem nu Stockholm, in 2010 uitgeroepen tot de Groene Hoofdstad van Europa. Veel mensen denken bij deze stad aan Abba, Ikea of H&M, maar wist je dat Stockholm ook wel het ‘Venetië van het Noorden’ wordt genoemd? De stad is gebouwd op veertien, door bruggen met elkaar verbonden, eilanden. Voor de kust liggen trouwens ook talloze eilandjes, Archipelago genoemd.

Zelf vind ik het heerlijk om rond te dwalen door het middeleeuwse Gamla Stan, de Oude Stad, met kleine straatjes en gezellige pleintjes, het Koninklijk Paleis en het Alfred Nobel Museum. Maar Stockholm biedt meer, zoals fantastische restaurants, prachtige winkels (vooral in Östermalm) en het Vasamuseum, gebouwd om een zeventiende-eeuws oorlogsschip dat vlak voor de kust is gekapseisd. De hoofdstad van Zweden is een comfortable sized city, want  je kunt alle bezienswaardigheden makkelijk te voet bereiken. Tegelijkertijd heeft de stad de allure en de voordelen van een internationale metropool.

Handig om te weten: in de winter zijn de dagen kort en de nachten lang. In de zomer is dat omgekeerd en wordt het  ‘s nachts nauwelijks donker.  Er wordt in de zomer dan ook volop genoten van het buitenleven. Terrassen en strandtenten zitten vol en er wordt gezwommen in het schone, kristalheldere water.