Donau slingert door grote metropool

Wenen is een grote metropool en de beroemde rivier de Donau slingert hier doorheen. De stad is verdeeld in 23 districten. Elk district, een bezirke genaamd, heeft zowel een naam als een nummer. Je vindt dit nummer ook terug op de straatnaambordjes van de stad, zodat je makkelijk kunt zien in welke wijk je je bevindt.

De meeste bezienswaardigheden in Wenen liggen in de Innere Stadt, het historisch hart. Het zal je niet verwonderen dat dit het eerste district is. Dit historische hart is een autovrij gebied. De typisch Weense charme ervaar je hier dan ook het beste te voet. De Innere Stadt wordt omgeven door de Ringstraße, een boulevard die om het oude stadscentrum loopt. Deze fraaie weg met chique uitstraling is aangelegd tussen 1857 en 1865 en verbindt paleizen, pleinen, monumenten en parken met elkaar. Om een indruk te krijgen van de Ringstraße kun je gebruikmaken van de tram.  

De bezienswaardigheden buiten de Innere Stadt liggen in de districten twee tot en met negen. Deze districten kun je prima lopend bereiken of je kunt gebruikmaken van het openbaar vervoer. De verschillende wijken hebben elk hun eigen unieke sfeer. Ten oosten van de Innere Stadt ligt de Donau, het gezellige Prater in Leopoldstadt (tweede district), het Hundertwasserhaus in Landstraße (derde district) en de Belvedere (vierde district). In het zuiden vind je de winkels en bars van het bruisende Mariahilf (district vijf en zes) en in westelijke richting kom je bij het artistieke Museumkwartier in Neubau (district zeven) en het prachtige Raadhuis in Josefstad (district acht). District negen, in het noorden, staat bekend om de studentenwijk Alsergrund.  De districten 10 tot en met 23 zijn de echte buitenwijken van de stad.