Romantiek, paleizen, muziek één moderne architectuur

Wenen staat bekend als één van de belangrijkste cultuursteden van Europa, maar in de eerste plaats is Wenen vooral de stad van de muziek. Veel beroemde componisten, zoals Strauss, Mozart, Brückner, Brahms en Beethoven, hebben in Wenen gewoond en gewerkt. Verder vind je hier schitterende operahuizen, kun je concerten bijwonen in het beroemde Slot Schönbrunn of een gezellig openluchtconcert op het sfeervolle Raadhuisplein (Rathausplatz). En wie kent niet het wereldberoemde Weense Nieuwjaarsconcert?

Maar Wenen biedt veel meer dan alleen muziek. Het is een prachtige stad die nog altijd de nostalgische sfeer ademt uit de tijd van de Habsburgse heersers (1526-1804). Binnen de stadsgrenzen liggen enkele juweeltjes die door de eeuwen heen perfect bewaard zijn gebleven. Schitterende paleizen als Schönbrunn, Hofburg en Belvedere bieden je een kijkje in het leven van keizer Frans Jozef en keizerin Elisabeth, beter bekend als Sissi. Verder sieren prachtige kathedralen, fraai aangelegde tuinen en parken, musea en eindeloos veel historische gebouwen deze stad. De hele binnenstad staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Als je in een romantische bui bent, kun je een rondrit door de oude binnenstad maken in een fiaker, een traditionele Weense paardenkoets.   

Als ik aan Wenen denk, dan denk ik ook aan kerstmarkten, traditionele koffiehuizen, de overheerlijke Sachertorte met slagroom, een Wiener melange, schnitzels en würstelstands. Wat mij verder ontzettend aanspreekt in deze stad, is dat de romantiek uit vroeger tijden hier steeds vaker op fabelachtige wijze wordt gecombineerd met het moderne van de 21e eeuw. Trendy cafés en bars, internationale restaurants, hippe en eigentijdse winkels en moderne architectuur veroveren de binnenstad. Denk bijvoorbeeld aan het Museumkwartier met haar vele musea, tentoonstellingsruimtes en galerieën, theaters en trendy cafés, het ultramoderne Haas Huis en de Millennium Toren.